<<<

 

Kapcsolat


 

  Passz
         (riport rovatunk)

  2016.03.18.  
   

Kezdõrúgás.....
Interjú SZÁNTÓ TAMÁS-al

Egybehangzó szakértõi vélemények szerint Ön a legtehetségesebb fiatal játékos az Ausztriában focizók közül. Úgy tünik, nagyon közel áll ahhoz, hogy az Osztrák Bundesligában szerepeljen.
Ezért kezdodik Önnel a „passz” rovatunk vagyis a középkezdés joga az Öné.
Mondjon egy néhány szót magáról…


Most 20 éves vagyok, Sopronban születtem. 14 éves koromig a Sopron korosztályos csapataiban nevelkedtem, tanultam a futballt.


Hogy került a képbe Ausztria és miért épp a Rapid Wien-hez igazolt?


Sokszor játszottunk felkészülési mérkõzést Ausztriában és a Rapid csapata ellen is játszottunk. Ezen a mérkõzésen felfigyelt rám ellenfél edzõje és hívott a bécsi Rapidhoz.


Információnk szerint a felnõtt csapattal edz. Mennyiben más itt az edzésmunka a Rapid II-höz képest?


A profi szerzõdésemet 1,5 évvel ezelõtt kaptam meg, és január óta már az elsõ csapat keretének tagja vagyok. Azóta minden alkalommal velük edzek még akkor is amikor már tudom, hogy a II. csapatban fogok a pályára lépni.


Mennyire sikerül elfogadtatni magát a sok rutinos játékos között?


Nehéz volt elõször, de hamar befogadtak. Itt nem az a módszer van, mint odahaza, hogy a fiatal játékos szolgálja ki a többieket. Nálunk 5 fõs csoportokat alkotunk és minden héten másik csoport a kiszolgáló.
Az edzéseken megpróbálok 100 %-t teljesíteni és nem nézem ki ellen kell játszanom.


Kivel van a legjobb barátságban a csapatban és miért?


A legjobb barátom a II. csapat jobboldali támadója Philipp Plang. Nagyon megértjük egymást a pályán és sok idõt töltünk együtt, mert közel lakunk egymáshoz.


Mennyire változott meg az öltözõ hangulata a Valencia elleni tragikus EL kiesés után? Hagyott valamilyen nyomot a játékosokban, mert azóta mintha nem a régi Rapid lenne a pályán…?


Nagyon rosszul érintette a csapatot a két vereséggel, és 0-10-es gólkülönbséggel való kiesés.
Az elõzetes latolgatásnál úgy láttuk van esélyünk a tovább jutásra, mert a spanyol bajnokságban magasabban jegyzett Villareal ellen a csoportkörben jól teljesítettünk ( 1 gyõzelem, 1 vereség - szerk.).
Sajnos azonban minden másként alakult…..


Eredményes a játéka a Rapid II-ben, már 8 gólnál tart! Milyen tavasszal a csapat?

Fiatalok alkotják, sokan vannak a csapattársaim közül, akik most kerültek ki az akadémiáról és elõször játszanak felnõtt bajnokságban. Ez rányomta a bélyegét az õszi szereplésünkre. Tavasszal már mindenki rutinosabb lett és talán ezért megy most jobban nekünk. Én személy szerint is igyekszem, mert a teljesítményemmel tudom beverekedni magam az elsõ csapatba.


Mik a csapatvezetés elvárásai a Rapid II szereplésével kapcsolatban?


A megfogalmazott cél, hogy a csapat a Regionalligában maradjon, tehát kerülje el a kiesést. Úgy látom nem lesz gond, mert egyre jobb a játékunk és egyre eredményesebben vagyunk.

…és az elsõ csapatnak?


Ott egyértelmûen a bajnoki cím megszerzése a fontos. Most 1 pont a hátrányunk a Salzburggal szemben, de a hátra lévõ nyolc fordulóban még minden megtörténhet.


Tegnap játszott a Wiener SK ellen, hogy ment ez a játék?


Idegenben szereztünk 1 pontot, ez jónak mondható. Igaz mi vezettünk, de a végére nem tudtuk megtartani az elõnyünket. Gyûjtjük szorgalmasan a pontokat és lépkedünk elõre a tabellán.


Hogyan sikerült beilleszkedni a bécsi életbe? Miként telnek napjai?


Bécsben élek, most egyedül bérelek egy lakást a 14. kerületben. Nincs sok szabadidõm, mert vannak napok, amikor napi 2 edzésem van. A heti programunk mindig attól függ, mikor van a következõ mérkõzés. Amikor szerda-szombat ritmusban játszottunk akkor egész más volt az edzések ütemezése, mint most. A hét végeken általában Sopronba utazom a szüleimhez, családomhoz és természetesen járok a Sopron mérkõzéseire is.


A szabadidejében mivel foglalkozik legszívesebben?


Barátaimmal, csapat társaimmal - ha nem utazom haza - járjuk a várost, a bécsi életet nagyon megszerettem.


Jut-e ideje a korábbi csapattársai pályafutását figyelni?


Természetesen képbe vagyok, folyamatosan figyelem a magyar bajnokságok eredményeit, bár régen volt már amikor Sopronban játszottam. Nagyon sok barátom, csapattársam - sajnos - abbahagyta a focit, de amint idõm engedi, kijárok a Sopron hazai találkozóira. Apukám a felnõtt csapat pályaedzõje, Supka Attilával közösen irányítják az NB II-es Sopront. Legutóbb épp a Budaörs elleni találkozón voltam kinn.

A záró kérdés: az Ausztriában játszók közül kinek passzolja át az interjú lehetõségét?


Az itt játszó magyarok közül Sáfár Szabolcsot választanám. Nemcsak azért mert régóta itt játszik, hanem mert személyesen is ismerem, a bajnokságban már többször játszottam ellene.

Akkor ez egy hazapasszolt középkezdés!

(Sajnos Sáfár Szabolcsot nem sikerült elérni....-a szerk.)

 

 

Szántó Tamás
  (Rapid Wien)info@ausztriabanfocizunk.hu